Services

Belgisk developer afprøver CCS og klassifikationsprogrammet spine

30. jul. 2015 af Anonymous
Del på
Developeren arbejder bl.a. med egenskaber og forventer bedre datakvalitet.

Kan vi håndtere klassifikation og løbenumre automatisk på tværs af projekter? Og gå væk fra almindelige beskrivelser til fordel for modelbaserede egenskabsdata? Belgiske Stugalux, der projekterer, bygger og sælger ejendomme, har besluttet at afprøve CCS og klassifikationsprogrammet spine, fordi de mener, det kan strømline deres produktion.

Men inden vi forklarer hvordan, må vi forklare spine:

spine er kort sagt en måde at automatisere anvendelsen af CCS. Det lille, danskudviklede program holder orden i bygningsmodellers data og tildeler fx klassifikationskoder til objekterne, styrer løbenumre og sikrer, at egenskabsgrupper er adskilte, så brugeren ikke tildeler vinduesegenskaber til en dør. Alt sammen på tværs af modelfiler, projekter og aktører.


Se en introduktion til spine.

Modeldata i økonomisystemer
Michael Schwartz, som er direktør i Projectspine A/S, fortæller, at Stugalux har taget CCS og spine op af samme årsag som de danske virksomheder, der arbejder med de nye teknologier:

“Det drejer sig om at berige designinformationen og på den måde forbedre den. Fx gennem en mere præcis typeinddeling, så man kan skelne forskellige dørtyper fra hinanden og nummerere dem enkeltvis. Det har man for så vidt altid kunnet gøre, men forskellen er, at det nu er modelbaseret, automatiseret og it-understøttet og derfor hurtigere og mere sikkert, end hvis det skete manuelt."

Stugalux vil bl.a. bruge de valide klassifikations- og typedata til at trække mængder fra modeller til kalkulations- og økonomisystemer.

Satser på egenskaber
En anden del af Stugalux’ CCS-afprøvning handler om at flytte information fra beskrivelser til egenskabsdata. Det vil sige, at man i stedet for at beskrive en bygningsdel med fri tekst i et word-dokument specificerer den med egenskabsdata i modellen. Ifølge Michael Schwartz forventer Stugalux, at de ad den vej kan slanke projekteringsarbejdet og hurtigere sammenligne de projekterede egenskaber med byggevarernes egenskaber.

Der er i øjeblikket kun få officielle CCS-egenskaber og ikke nok til at beskrive et helt projekt. Derfor supplerer Stugalux CCS-egenskaberne med egne egenskaber.

CCS kommer (måske) til Afrika
Michael Schwartz har i den seneste periode markedsført spine og dermed CCS på tysk- og fransktalende markeder og har derfor sammen med udenlandske partnere oversat CCS til tysk og fransk. Senest har tre belgiske bygge- og standardiseringsorganisationer besluttet at anbefale deres medlemmer at bruge spine og CCS. En belgisk arkitektvirksomhed overvejer nu at afprøve CCS på et projekt i Afrika – men er endnu ikke klar til at fortælle om det i detaljer.


Stugalux projekterer, udfører og sælger primært boligejendomme.

cuneco.dk vedligeholdes ikke

cuneco-projektet blev afsluttet i 2016. Dette website, cuneco.dk, er ikke vedligeholdt siden.

Du kan finde opdateret information om CCS på ccs.molio.dk

Personlig adgang

Log ind for at få adgang til værktøjer og personlige favoritter.

Nyheder

 • 21. sep. 2015

  Tværfagligt samarbejde mellem byggeriets uddannelser fremmer digitaliseringen Læs mere

 • 30. jul. 2015

  Belgisk developer afprøver CCS og klassifikationsprogrammet spine Læs mere

 • 2. jul. 2015

  CCS Måleregler er udgivet Læs mere

 • 2. jul. 2015

  Første møde i bips it-implementeringssupport Læs mere

 • 18. jun. 2015

  bips konference 2015 Læs mere