Services

Sweco Architects fortæller om CCS-erfaringer

11. mar. 2015 af Anonymous
Del på
Bliv enig med bygherren om, hvilket niveau man skal anvende CCS på, lyder én af anbefalingerne.

Sweco Architects har, fordi bygherren krævede det, brugt CCS til at klassificere bygningsdelene i udbudsmaterialet til bostedet Dianalund. Et projekt med en entreprisesum på 20 mio. kr. Nu fortæller de og erfaringerne.

Katrine Rose, der var ansvarlig for CCS-arbejdet, anbefaler, at man automatiserer klassifikationen. Hun brugte programmet Spine, som er et plugin til Revit. Det tog hende en enkelt arbejdsdag at klassificere og typeinddele (identificere) modellens objekter. ”Man bliver overrasket over, at det går så hurtigt og nemt at kode modellen,” siger hun og fortæller, at ingeniørrådgiverne klassificerede manuelt, og at det var væsentlig mere besværligt.

Katrine Rose anbefaler desuden, at man bliver enig med bygherren om, hvor detaljeret klassifikationen og typeinddelingen skal være. Sweco opererede med omkring 100 typer, men uden på forhånd at have aftalt niveauet med bygherren. På samme måde bør man aftale, om CCS-koderne blot skal indgå i modellen, eller om de også skal optræde på beskrivelser og tilbudslister. Det valgte Sweco, men på eget initiativ, for det var ikke aftalt på forhånd.

Katrine Rose vurderer, at Sweco er et skridt foran andre arkitektvirksomheder, der ikke har prøvet CCS endnu. Det kan spille en rolle, hvis en kommende bygherre kræver CCS. Hun forventer dog ikke, at Sweco vil bruge CCS af egen drift, for hun oplever ikke, at hun med den nuværende version af CCS kan løse opgaver, hun ikke kunne løse tidligere. ”CCS’ fordel er, at man kan tale om samme objekt hele vejen igennem projektet, og så hjælper det ikke, hvis man er det eneste led, der bruger det,” siger hun.

Se også videoen, der tidligere på året har været bragt på cuneco.dk:

Læs mere om STARTprojekterne.

cuneco.dk vedligeholdes ikke

cuneco-projektet blev afsluttet i 2016. Dette website, cuneco.dk, er ikke vedligeholdt siden.

Du kan finde opdateret information om CCS på ccs.molio.dk

Personlig adgang

Log ind for at få adgang til værktøjer og personlige favoritter.

Nyheder

 • 21. sep. 2015

  Tværfagligt samarbejde mellem byggeriets uddannelser fremmer digitaliseringen Læs mere

 • 30. jul. 2015

  Belgisk developer afprøver CCS og klassifikationsprogrammet spine Læs mere

 • 2. jul. 2015

  CCS Måleregler er udgivet Læs mere

 • 2. jul. 2015

  Første møde i bips it-implementeringssupport Læs mere

 • 18. jun. 2015

  bips konference 2015 Læs mere